Νεολιθική εποχή

Κύπρος Ιστορία

Όλα δείχνουν ότι η Κύπρος κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή. Πολλές ενδείξεις πάνε χρονολογικά και πιο πίσω από την 6η χιλιετία π.χ. Το βέβαιο είναι ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Κύπρου ήρθαν από τα ανατολικά και έχτισαν τους οικισμούς τους πάνω σε λόφους κοντά σε πηγές ή σε ποτάμια χωρίς όμως να απομακρυνθούν πολύ από τις ακτές, που μάλλον τους προσέφεραν μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με τα πυκνά αδιαπέραστα δάση του εσωτερικού του νησιού.

Διάφορες αρχαιολογικές σχολές έχουν ανασκάψει πολλούς νεολιθικούς συνοικισμούς στη Κύπρο. Ο πιο σημαντικός όμως είναι ο νεολιθικός οικισμός της Χοιροκοιτίας στη νότια παραλία του νησιού που τον μελέτησε ο Κύπριος αρχαιολόγος Πορφύριος Δίκαιος. Με τις ανασκαφές και τις μελέτες του ο Κύπριος αρχαιολόγος φώτισε πολλές από τις πλευρές της καθημερινής ζωής των κατοίκων. Αυτοί που έμεναν στον οικισμό της χοιροκοιτίας είχαν ως βασικές ασχολίες την γεωργία, την κτηνοτροφία αλλά και το κυνήγι.

Τα σπίτι τους ήταν στρογγυλά με θολωτή σκεπή πάνω σε πέτρινες βάσεις. Στα σπίτια τους αποθήκευαν τα απαραίτητα για την διαβίωση τον χειμώνα που οι συνθήκες ζωή ήταν δυσκολότερες. Επίσης μέσα στα σπίτια τους έθαβαν και τους νεκρούς τους μαζί με πλούσια αφιερώματα. Η πρώιμη αυτή κοινωνία ήταν πολύ οργανωμένη όπως φαίνεται από τον πλούτο των αγγείων από ποταμίσια πέτρα και από τα πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και από τα ταφικά αφιερώματα. Σημαντική σύμφωνα με όλα τα ευρήματα ήταν η θέση της γυναίκας σε αυτόν το νεολιθικό οικισμό.

Εκτός από τον οικισμό της Χοιροκοιτίας, σημαντικοί νεολιθικοί οικισμοί στην κύπρο έχουν βρεθεί στην Πέτρα του λιμνίτη, στο Τρουλλί, στην Καλαβασό και στη Σωτήρα. Που έχουν δώσει σημαντικά ευρήματα, πέτρινα αγγεία και εργαλεία, εδώλια αλλά και πήλινα αγγεία με χτενιστή διακόσμηση

ΚΥΠΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ