11° Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου

Χοροί και τραγούδια με την παρουσία του Συλλόγου Μεσοτοπιτών

Συνεχίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία το 11ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το φεστιβάλ έχει γίνει πλέον θεσμός και για ενάμιση μήνα αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους των Τεχνών και των Γραμμάτων. Το φετινό φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιουλίου, παρουσιάζοντας παραστάσεις οι οποίες βασίζονται σε δύο θεματικές: της πειραματικής αναζήτησης και νέας προσέγγισης στο χώρο της παράδοσης (ριζίτικα, δημοτικό τραγούδι, ρεμπέτικα, Καραγκιόζης, τζαζ) και της έρευνας στο χώρο του θεάτρου, της λαϊκής τελετουργίας τής commedia dell'arte και των σύγχρονων προτάσεων με βάση την κληρονομιά του Γκροτόφσκι. Ο γεωγραφικός χώρος αναζητήσεων εκτείνεται στα δυτικά μέχρι την Ισπανία και στα ανατολικά μέχρι τον Λίβανο, εντούτοις δεν ξεφεύγει από τα στενά όρια της Ανατολής και της λεκάνης της Μεσογείου.

Οι εμφανίσεις

Το φεστιβάλ άνοιξε ο Ross Daly (1&2/6), ζωντανεύοντας στο Αρχοντικό της Οδού Αξιοθέας, όπου κάθε χρόνο φιλοξενείται το φεστιβάλ, τη μουσική της Κρήτης. Ακολούθησε η Σαββίνα Γιαννάτου (7 & 8/6) με τραγούδια της Μεσογείου και ο Μιχάλης Τερλικκάς (10/6) με τραγούδια από Κύπρο, Μικρά Ασία και Αιγαίο. Τις μουσικές παραστάσεις συμπλήρωσαν ο Μιχάλης Βιολάρης (18/6) με μια μουσική διαδρομή αφιερωμένη στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενώ ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού και ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου" Η Αναγέννηση" θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 27 Ιουνίου ένα μουσικοχορευτικό περιδιάβασμα στις τρεις Ακριτικές περιοχές του Ελληνισμού (Κύπρος, Λέσβος, Μικρά Ασία), αναδεικνύοντας τα πολλά κοινά στοιχεία που τις συνδέουν καθώς και τις δικές τους τοπικές ιδιαιτερότητες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια της Κύπρου, ανδρικούς και γυναικείους, καρσιλαμάδες, συρτούς, ζεϊμπέκικο, ατομικούς χορούς δεξιοτεχνίας, τατσιά και δρεπάνι. Την επόμενη μέρα στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Δήμο Αγίου Αθανασίου θα διεξαχθεί και εκεί η Λαογραφική Χορευτική Συνάντηση Κύπρου, Λέσβου και Μικράς Ασίας με τη Χορευτική Ομάδα του Δήμου, τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού και το Σύλλογο Μεσοτοπιτών.

Αρχοντικό οδού Αξιοθέας (Παλιά Λευκωσία), εκδηλώσεις κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2008 στο πλαίσιο του 11ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8.30μμ. Για πληροφορίες και πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων τηλ. 22894532, 22894535

11o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ